Przedmiotem wynajmu jest lokal użytkowy o przeznaczeniu gastronomicznym, który może być wynajmowany pod działalność gastronomiczną lub nie gastronomiczną tj. handlowo-usługową, położony na parterze wielokondygnacyjnego budynku mieszkalnego (są też biura) z witryną i wejściem od strony ulicy Powstańców Śląskich. Lokal jest położony w ciągu innych lokali o charakterze handlowo-usługowym tj. włoska odzież na wagę, Tefal, delikatesy mięsne, Carrefour Express etc. Lokal nie jest jest widoczny od ul. Powstańców Śląskich, gdyż wzdłuż ulicy Powstańców Śląskich a vis a vis lokalu znajduje się bazarek. Wspomniany ciąg handlowy i bazarek generuje lokalny ruch pieszy. Lokal nigdy wcześniej nie był wynajmowany od początku jego wybudowania przez ponad 20 lat funkcjonuje w nim bar bistro (bar restauracyjny), jego właściciele przechodzą na emeryturę i zamykają biznes, stąd oferta lokalu do wynajęcia. W lokalu jest prowadzona tzw. ciężka gastronomia i taka może być dalej prowadzona.
Możliwość sprzedaży alkoholu w lokalu (są w budynku lokale, które sprzedają alkohol m.in. Carrefour). Nie trzeba zbierać podpisów mieszkańców w tym celu, bo nie ma wspólnoty mieszkaniowej. Spółdzielnia mieszkaniowa wydaje decyzję w tym zakresie.
Lokal jest wykończony w dobrym standardzie i odpowiada wszelkim aktualnym wymogom Sanepidu. Wyposażenie lokalu, szczególnie sprzętu gastronomicznego jest ,,wiekowe", więc w przypadku wynajmu na gastronomię, sugerujemy wymianę wyposażenia na nowy, oczywiście kwestie co zostaje w lokalu z wyposażenia a co ma być zabrane są do indywidualnego ustalenia, niczego nie narzucamy w tym zakresie. Wejście do lokalu jest dostosowane dla osób niepełnosprawnych. Lokal posiada też drugie wejście, wykorzystywane do obsługi zaplecza. Wysokość pomieszczeń wynosi 4 metry. Ze względu na konieczność rozprowadzonych przewodów wentylacji mechanicznej sufit podwieszany na poz. 3,30 m w sali konsumentów i na zapleczu. Zestawienie pomieszczeń: Sala konsumentów - 49, 3 m2 (gres), WC konsumentów (gres) - 5,0 m2, Aneks socjalny - 2,6 m2 , Barek - 10,7 m2, Kuchnia - 13,4 m2, Pomieszczenie obróbki wstępnej warzyw do garni - 3,9 m2, Aneks do dezynfekcji jaj - 1,1 m2, Magazyn - 3,3 m2, Przedsionek WC personelu - 2,4 m2, WC Personelu - 1,3 m2, Szatnia - 1,9 m2, Korytarz - 10,4 m2, Schowek porządkowy - 0,7 m2(łącznie w tych wszystkich pomieszczeniach terakota).
Opis techniczny:
Wentylacja:
Instalacja wentylacji mechanicznej nawiewno-wyciągowa w pomieszczeniach kuchni z zapleczem oraz rozprowadzone powietrze wentylacyjne z istniejącego zespołu nawiewno-wyciągowego, w sali konsumentów. Wentylacja mechaniczna nawiewno-wyciągowa zapewniająca 3 wymiany powietrza na godzinę. Rozprowadzono ciągi główne. Jest 7 przewodów wentylacji grawitacyjnej. Istnieje instalacja centralnego ogrzewania.Wentylacja mechaniczna nawiewno-wyciągowa zapewniająca odprowadzenie zysków ciepła i wilgoci od potraw i ludzi z pomieszczeń kuchni, zaplecza i sali konsumentów. Zgodnie z zastosowaną technologią jest 40 m3/h powietrza wentylacyjnego na miejsce konsumenta w sali. Dla kuchni ilość powietrza obliczono na podstawie bilansu zysków ciepła całkowitego, które to wraz z powietrzem jest usuwane w 80% przez okapy i 20% przez kratkę wentylacyjną usytuowaną w stropie podwieszonym. W pozostałych pomieszczeniach ilość powietrza wentylacyjnego przyjęto zgodnie z wytycznymi projektu technologicznego, zgodnie z normami i przepisami. Do sali konsumentów doprowadzony jest przewód nawiewny dostarczający 1500m3/h powietrza. W lokalu sąsiednim przebiega przewód wyciągowy z sali konsumentów. Łącznie ilość powietrza usuwanego wynosi 1400m3/h. Dla kuchni i zmywalni są oddzielne zespoły wentylacyjne. Zespół nawiewny, z centralą wentylacyjną firmy VTS Clima, zlokalizowaną w stropie podwieszonym w sali przy wejściu. Zespół wyciągowy z wentylatorem dachowym, zlokalizowanym na dachu budynku.Dobrano centralę wentylacyjną z dwoma tłumikami, filtrem EU4, nagrzewnicą elektryczną i wentylatorem oraz kompletem automatyki. Temperatura nawiewu regulowana termostatem pomieszczeniowym. Wentylator wyciągowy o wydatku 1110m3/h, sprężu 400Pa. Przewody wentylacyjne prowadzone pod stropem, maskowane sufitem podwieszonym. Przewody wentylacyjne z blachy stalowej ocynkowanej i przewody elastyczne aluminiowe. Do nawiewu powietrza zastosowano nawiewniki sufitowe, wirowo-cylindryczne NWC, ze skrzynką rozprężną SK W i przepustnicą regulacyjną; do wyciągu powietrza dobrano zawory wentylacyjne (wywiewniki sufitowe) z polipropylenu.W pomieszczeniach WC konsumentów i WC personelu zastosowano wentylatory łazienkowe. Fragment przewodu nawiewnego od czerpni (duża czerpnia powietrza) do centrali wentylacyjnej zaizolowany matami z pianki poliuretanowej 10mm w płaszczu z follii aluminiowej. Przewody od centrali do nawiewników zaizolowane matami z wełny mineralnej grub.3 cm.
Inst. wod.-kan.:
W lokalu znajduje się pion wod.-kan. Z pionu prowadzą odejścia z wodomierzami. Przewody są rozprowadzone pod stropem. Zasilanie odbiorników od dołu, z przewodów prowadzonych na wys. ok.60cm od podłogi.Woda zimna doprowadzona do urządzeń technologicznych. Prowadzenie przewodów cw nad przewodami wody zimnej. Przy zlewozmywakach w kuchni i w zmywalni przepływowe podgrzewacze wody o mocy 4 kW każdy, które użytkowane są w przypadku awarii. Rurociągi i armatura: Instalacja wykonana z rur polipropylenowych. Przewody izolowane matami z pianki poliuretanowej grub.6mm. Baterie umywalkowe i zlewozmywakowe stojące, jednouchwytowe.Instalacja kanalizacji sanitarnej ścieki socjalno-bytowe odprowadzono do istniejących ciągów kanalizacji sanitarnej a rozprowadzonej pod stropem piwnic (garaże). Piony kanalizacji sanitarnej są odpowietrzane przez istniejące piony. W przedsionku WC personelu kratka ściekowa, pozwalająca łączyć brodzik natrysku do kratki ściekowej. Instalacja kanalizacji technologicznej, tłuszczowej. Zgodnie z założeniami technologicznymi, w kuchni i w zmywalni występują ścieki zatłuszczone. Wszystkie te ścieki odprowadzane są do istniejącej kanalizacji technologicznej, a w pomieszczeniu z seperatorami rozdzielenie na dwa seperatory. Wykonanie instalacji z rur PVC. W kuchni i zmywalni kratki ściekowe z osadnikiem z blachy stalowej nierdzewnej. Odpowietrzenie półpionów kanalizacji technologicznej przez zawory napowietrzające, wyprowadzone do przestrzeni międzystropowej.
Inst. elektryczna:
3-fazowa tzw. ,,siła", z rozdzielnią (tablicą) elektryczną usytuowaną w lokalu, przydział mocy elektrycznej: 20 kW, z możliwością zwiększenia w razie potrzeb do 50 kW (tak było wcześniej i tak jest na stacji transformatorowej na budynku dla tego lokalu).
Klimatyzacja: Jest w lokalu (agregaty jednostki wewnętrznej), agregat jednostki zewnętrznej typu ,,Split".
Reklama: Obecnie duży szyld reklamowy nad witryną lokalu i w tym miejscu, może być również szyld (kaseton) reklamowy najemcy.
Podana cena jest ceną netto i należy doliczyć podatek VAT w wysokości 23% + opłaty adm.-ekspl. (wynoszące na dzień dzisiejszy 1 887, 31 zł. brutto) + prąd (Najemca zawiera na siebie umowę z operatorem energii elektrycznej lub możliwość cesji obecnej umowy tj. przepisania na Najemcę). Wakacje czynszowe na poczet adaptacji lokalu tj. zwolnienie z czynszu najmu - ich długość do uzgodnienia, w zależności od tego na jak długi okres będzie zawierana umowa najmu lokalu. Posiadamy wszelkie projekty instalacji.
Paweł Dąbrowski (nr.licencji: 9855)
Dąbrowski Nieruchomości Komercyjne
lokale użytkowe i biurowe, budynki komercyjne
Biuro: 00-102, Warszawa ul. Marszałkowska 111
Tel. 534 199 999
pawel.dabrowski@biuro-dnk.pl
www.biuro-dnk.pl