Lokal usytuowany na ruchliwym deptaku/pasażu handlowym tj. w ciągu pieszym, w którym to mieszczą się liczne punkty handlowe, usługowe i gastronomiczne, w tym firmy sieciowe. W ciągu handlowym znajdują się kolejno: piekarnia ,,Lubaszka", drogeria sieciowa ,,Nature House", sklep z biżuterią, piekarnia ,,Oskroba", apteka, przedszkole i żłobek, serwis telefonów komórkowych oraz laptopów i tabletów, przystanek piekarnia, placówka medyczna ginekologia - położnictwo - cytologia-rehabilitacja, serwis AGD, STS zakłady bukmacherskie, jubiler, sushi, Bobeshka outlet i komis dla dzieci - ubranka - akcesoria - meble, kuchnia orientalna, drink cafe ,,Magiczna", restauracja ,,Latisana", Viet Asia food, barber shop, klinika stomatologiczna. Lokal narożny, z dużymi witrynami z dwóch stron, bardzo jasny tj. duży dopływ światła dziennego, położony na parterze, z dwoma wejściami z poziomu deptaka. Pasaż tętniący ,,życiem", stanowiący centrum osiedla zaopatrzenia handlowo-usługowego. Bardzo dobre usytuowanie lokalu na tzw. wejściu na pasaż. Stylowe witryny w kształcie łuków, przykuwają ,,oko". Równie dobrze prezentuje się lokal wewnątrz. Lokal ma wypracowaną określoną markę.
W lokalu może być prowadzona gastronomia lub działalność handlowo-usługowa. Lokal ma ma długą tradycję gastronomiczną, gdyż od początku wybudowania budynku, funkcjonuje w nim kawiarnia tj. już 22 lata. Bardzo dobrze prosperująca kawiarnia. Prowadzący działalność kawiarni posiadają koncesję na alkohol, jednak granica od kościoła jest na ,,styk" a ponieważ koncesja była udzielana dawno temu to nowy najemca musi samemu sprawdzić czy lokal spełnia obecne kryterium odległościowe od kościoła. Lokal jest ustawny, przestrzenny, z dużą salą konsumpcyjną, gdzie wszystkie stoliki znajdują się przy oknach witrynowych. Obecnie jest dzierżawiony od spółdzielni mieszkaniowej teren przed lokalem pod ogródek kawiarniany. Najemca lokalu też będzie miał taką możliwość.
Wysokość pomieszczeń w lokalu do sufitu podwieszanego wynosi 3,0 m - 3,3 m. Obecny układ pomieszczeń: Sala konsumentów - 48,1 m2, Przedsionek WC konsumentów: 1,9 m2, WC konsumentów - 1,4 m2, Barek - 16,1 m2, Zmywalnia - 7,0 m2, Korytarz - 7,2 m2, Aneks do mycia owoców - 0,6 m2, Szatnia i WC personelu - 4,1 m2, Magazyn -1,9 m2, Szafa wbudowana - magazyn opakowań jednorazowych - 0,7 m2. Pozostałą powierzchnię zajmują ściany działowe do ww. pomieszczeń.
Opis techniczny:
Wentylacja i klimatyzacja:
W pomieszczeniach adaptowanych na kawiarnię - istniejąca wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna i grawitacyjna.
Orientacyjna wymiana powietrza:
- sala konsumentów - 40 m3/mk /h,
- zmywalnia naczyń stołowych - 8 - 10 wymian /h,
- korytarz - 1 - 1,5 wymiany /h,
- aneks porządkowy - 1,5 wymiany/ h,
- WC personelu, WC konsumentów - 50 m3 /miskę ustępową /h
Dla pomieszczeń tego lokalu przewidziano wentylację mechaniczną nawiewno-wyciągową dającą 250 m3/h powietrza. Rozprowadzone są ciągi główne. Są dwa przewody wentylacji grawitacyjnej. Istnieje instalacja centralnego ogrzewania. Dla sali konsumentów kawiarni przewidziano klimatyzację, zapewniającą 50m3/ h powietrza świeżego na miejsce konsumpcyjne, temperatura w pomieszczeniu w okresie letnim 25 stopni C, a w okresie zimowym 20 stopni C. W sali jest 30 miejsc konsumpcyjnych. Ilość powietrza nawiewanego - 1500 m2/h. Ilość powietrza usuwanego - 1275 m3/h. Do nawiewu dobrano centralę klimatyzacyjną, z chłodnicą freonową, nagrzewnicą elektryczną, filtrem powietrza, wentylatorem, dwoma tłumikami i kompletem automatyki. Regulacja temperatury w pomieszczeniu termostatem pomieszczeniowym. Centrala będzie podwieszona pod stropem w sali konsumentów. Agregat sprężarkowy, zawieszony na ścianie zewnętrznej kawiarni. Do wyciągu powietrza z sali dobrano wentylator dachowy. Przewód wyciągowy poprowadzono w szybie za windami. Fragment przewodu, przechodzący przez klatkę schodową, obudowano ścianką gipsowo-kartonową o odporności ogniowej jak dla całej klatki schodowej. Przy przejściu przez ścianę umiejscowiono klapę p-poż. (tym jak w całym budynku). Z istniejących przewodów, nawiewnego i wyciągowego rozprowadzono powietrze do pomieszczeń zaplecza i kawiarni. Przewody wentylacyjne prowadzone pod stropem, maskowane sufitem podwieszonym. Przewody wentylacyjne z blachy stalowej, cynkowanej i przewody elastyczne izolowane. Do nawiewu powietrza przewidziano nawiewniki sufitowe, wirowo-cylindryczne NWC, ze skrzynką rozprężną SK W i przepustnicą regulacyjną; do wyciągu powietrza dobrano zawory wentylacyjne ( wywiewniki sufitowe ) z polipropylenu. W pomieszczeniach WC konsumentów i WC personelu wentylatory łazienkowe. Napływ powietrza przez kratki wentylacyjne w dolnej części drzwi. Fragment przewodu nawiewnego od czerpni do centrali wentylacyjnej zaizolowany matami z pianki poliuretanowej 10mm w płaszczu z folii aluminiowej. Przewody od centrali do nawiewników izolowane matami z wełny mineralnej grub.3 cm. Czerpnia powietrza osadzona w ścianie. Obudowane przewody wentylacyjne.
Instalacja wod.-kan.:
Obiekt jest podłączony do miejskiej sieci wodno-kanalizacyjnej. Woda w obiekcie zużywana do celów technologicznych, porządkowych, sanitarnych, przeciwpożarowych. Piony wod.-kan. a na odejściu od pionów zamontowane wodomierze. Rury posiadają atest higieniczny. Przy zlewozmywaku w zmywalni i w barku zainstalowane podgrzewacze przepływowe, o mocy 4 kW każdy, które są używane w przypadku awarii ciepłej wody. Baterie umywalkowe i zlewozmywakowe stojące, jednouchwytowe. Instalacja kanalizacji: Ścieki sanitarne odprowadzono do istniejących dwóch pionów oraz do istniejących ciągów kanalizacji sanitarnej w piwnicach (garażu). Na drugim pionie zamontowany zawór napowietrzający. W zmywalni kratka ściekowa z osadnikiem, z blachy stalowej nierdzewnej. W zmywalni w szafce zlewozmywakowej seperator tłuszczu ,,pod zlewowy". Rury z PVC.
Inst. elektryczna:
3-fazowa, tzw. ,,siła", rozprowadzona w lokalu (WLZ) od tablicy elektrycznej, usytuowanej wewnątrz lokalu wraz z pełnym oświetleniem i dużą ilością gniazd elektrycznych. Przydział mocy elektrycznej (moc umowna): 20 kW, z opcją zwiększenia do 30 --35 kW tj. jak było wcześniej i tj. jest obecnie na stacji transformatorowej budynku dla tego lokalu. Obecnie faktycznie wykorzystywana moc elektryczna w lokalu wynosi 11 kW.
Lokal spełnia wszelkie wymogi ppoż. Obiekt wyposażony w sprzęt gaśniczy tj. 2 gaśnice proszkowe.
Reklama: Miejsce na dużą reklamę najemcy nad witrynami lokalu.
Do ceny czynszu najmu należy doliczyć podatek VAT w wysokości 23% oraz opłaty adm.-ekspl., na dzień dzisiejszy w wysokości ok. 1 340 zł. brutto + prąd (najemca zawiera na Siebie umowę z operatorem energii elektrycznej). Ewentualne opłaty za ogródek kawiarniany na chwilę obecną wynoszące 200 zł. netto + 23% VAT, płatne do spółdzielni mieszkaniowej. Wakacje czynszowe na poczet adaptacji lokalu, ich długość do uzgodnienia. Kaucja dla firm ,,nie sieciowych" 3 miesięczny czynsz najmu brutto + 3 miesięczny czynsz adm. Możliwość niższej kaucji, dla firm sieciowych, posiadających markę na rynku. Posiadamy pełną dokumentację techniczną lokalu.
Paweł Dąbrowski (nr.licencji: 9855)
Dąbrowski Nieruchomości Komercyjne
lokale użytkowe i biurowe, budynki komercyjne
Biuro: 00-102, Warszawa ul. Marszałkowska 111
Tel. 534 199 999
pawel.dabrowski@biuro-dnk.pl
www.biuro-dnk.pl