Lokal na wynajem

Pruszkowski, Pruszków, Ludwika Waryńskiego 5/7

5 550,75 PLN

Numer oferty156/2488/OLW
Typ transakcjiWynajem
Cena5 550,75 PLN
Powierzchnia74.01 m2
Cena za m275 PLN / m2
Piętroparter
RynekWTÓRNY
ZamianaNIE
Dostępne od2024-12-06
Link do filmu - prezentacjihttps://youtu.be/NHGQzgxOswE
Forma własnościWŁASNOŚĆ
Stan zaawansowania budynkuWYSOKI STANDARD
StandardWYSOKI STANDARD
Rok budowy2024
Rodzaj budynkuAPARTAMENTOWIEC
Rodzaj obiektuHANDLOWO-USŁUGOWY
Typ lokaluHANDLOWO-USŁUGOWY
Lokal na wynajem (Pruszkowski, Pruszków, Ludwika Waryńskiego 5/7)

Do wynajęcia lokal użytkowy położony na parterze nowego budynku położonego przy samej stacji PKP Pruszków tj. osiedle ,,Stacja Centrum", dosłownie w odległości 2 minut na pieszo od stacji. Lokal położony w dużym ciągu innych lokali o charakterze handlowo-usługowym na dużym nowym osiedlu mieszkaniowym. Lokalizacja o dużym natężeniu ruchu pieszego tj. dojście do stacji pkp, jeśli chodzi o ruch pieszy to dużo młodzieży uczącej się. Lokal posiada dwie witryny lokalu i 2 wejścia tj. na główną ulicę Waryńskiego oraz od strony osiedla. Trzeci lokal od lewej strony stojąc plecami do budynku, zaraz przy rampie/pochyłym chodniku prowadzącym z chodnika przy ulicy Waryńskiego. Przy budynku przystanki autobusowe. Lokal z przeznaczeniem pod działalność handlową, usługową lub gastronomiczną.

Lokal w kształcie ustawnego prostokąta open-space, wysoki tj. 3,815 m. Lokal w stanie developerskim, ale z położonymi już tynkami i ścianami pomalowanymi na biało. Opis standardu budowlanego lokalu:

Podłoga: posadzka betonowa pod wykończenie własne przez najemcę, na posadzkach w miejscach pod pomieszczenia sanitarne izolacja przeciwwilgociowa do wykonania w zakresie własnym;

Sufit: Bez wykończenia tynkiem. Pod sufitem przewiduje się rozprowadzenie przewodów wentylacyjnych we własnym zakresie przez najemcę;

Witryny: Aluminiowy system okienno - drzwiowy, przeszklony szkłem bezpiecznym;

Drzwi wejściowe: Jedne drzwi od strony ul. Waryńskiego + drugie z tyłu lokalu od strony osiedla. Drzwi antywłamaniowe w klasie P2-WK1, drzwi przeszklone w ramach aluminiowych w systemie kolorze spójnym z elewacją. Nad witryną i drzwiami lokalu przewidziany pas reklamowy lokalu;

Instalacja elektryczna: Zasilanie o wartości 25 kW. Przyjęta moc elektryczna daje możliwość podłączenia przeciętnie wyposażonego lokalu w tym niewielkiego sklepu spożywczego wraz z wentylacją i klimatyzacją; przyłączenie energochłonnych technologii (gastronomia i podobne), co do większych klimatyzatorów oraz elektrycznych kurtyn powinno być poprzedzone indywidualną analizą. Lokal wyposażony w typową tablicę elektryczną, wyposażoną w wyłącznik główny oraz zabezpieczenia nadmiarowe i różnicowo prądowe dla instalacji oświetleniowej i gniazd wtykowych, instalację wypustów oświetleniowych, instalację gniazd wtykowych, instalację zasilającą reklamę nad wejściem, wypusty do zasilania kurtyn powietrznych w pobliżu drzwi wejściowych. Zakup i montaż kurtyny powietrznej po stronie najemcy lokalu Zabezpieczenie przedlicznikowe lokalu o mocy przyłączeniowej 25kW to wyłącznik nad prądowy selektywny 50A.
Zwiększenie mocy do 31kW nie wymaga żadnych prac.
Zwiększenie mocy w przedziale 32-40kW wymaga wymiany zabezpieczenia przedlicznikowego na 63A; przewód pozostaje bez zmian.
Zwiększenie mocy powyżej 40kW wymaga indywidualnej analizy oraz wiązać się będzie z wymianą układu pomiarowego z bezpośredniego na pół pośredni oraz wymianą kabla zasilającego WLZ;

Instalacje teletechniczne: Skrzynka telekomunikacyjna, do których doprowadzono sygnały RTV i IT przewodami 1xRG-6, 1xFTTH-2J, 2x UTP kat.5 a.

Inst. wod.-kan.: Wodomierze (w lokalu) obsługujące lokal z zapewnieniem dostępu przez otwór rewizyjny. Rozprowadzenie przewodów zimnej i ciepłej wody w warstwach szlichty do miejsc wyznaczonych pod zaplecze sanitarne. Na pionach kanalizacyjnych przewidziano pod posadzką trójnik z odejściem dz110 oraz nad nim odejściem dz50. Ewentualny montaż separatora tłuszczu w lokalu ( nie przewiduje się montażu separatora tłuszczu po za obrębem lokalu);

Inst. C.O.: grzejniki stalowe płytowe wolnostojące i naścienne, indywidualne liczniki ciepła w przestrzeni lokalu; przy doborze grzejników założono, że powietrze kompensujące wywiew mechaniczny w ilościach większych, niż 1w/h podgrzewane będzie przez indywidualną nagrzewnicę powietrza montowaną przez najemcę lokalu zgodnie z indywidualną aranżacją;

Inst. wentylacji: niezależna czerpnia ścienna dla lokalu zlokalizowana na elewacji oraz standardowo dwa kanały wyciągowe wyprowadzone na dach. Czerpnia i kanały wyciągowe szczelnie zaślepione w przestrzeni obsługiwanego lokalu. Założono konieczność dostarczenia świeżego powietrza w ilości ok. 10 m3/h/m2 (ok. 2 wymian na godzinę). Przewiduje się montaż centralek nawiewno-wywiewnych z odzyskiem ciepła. Montaż i zakup urządzenia oraz rozprowadzenie powietrza kanałami - po stronie Najemcy. Jako wymóg obligatoryjny zakłada się podłączenie przez najemców nagrzewnicy elektrycznej. Do lokalu została przewidziana rezerwa energii elektrycznej na potrzebę nagrzewnicy. Dwa kanały wywiewne każdy o wydajności 2 wymian na godzinę, kanały nie są połączone z mieszkaniami, nie ma zamontowanych wentylatorów. Montaż wentylatorów lub centrali po stronie użytkownika. Gastronomia może być pod warunkiem odpowiedniej ilości powietrza. Kanały są zaprojektowane na 2 wymiany na godzinę, zwiększenie strumienia będzie generowało za duży poziom hałasu. Czerpnia ścienna jest do określenia na podstawie ilości wyciąganego powietrza, do obecnej czerpni ściennej nie jest podłączony kanał.

Dane dot. wentylacji: kanał wentylacyjny z zaworem ppoż. fi 150 EIS 120 wyzwalacz topikowy, kanał wentylacji klapa ppoż. fi 200 EIS 120 + wyzwalacz termiczny. Łącznie 3 kanały wentylacji. 2 kanały wentylacji tj. kuchni + sali sprzedaży/konsumpcyjnej + kanał z toalety. W lokalu przewiduje się wentylator kanałowy TD-250/100 HS N=0,028 KW; 230V (3 kanał wentylacji lokalu klapa ppoż fi 200 EIS 120 + wyzwalacz termiczny W=50 m3/h. Nawiew lokalu = 450 m3/h. Wywiew = 400m3/h. 2 kurtyny powietrzne ELIS A-E-100, N-7,0kW; 400V.

Klimatyzacja: Miejsce przewidziane pod montaż jednostki zewnętrznej przewidziane w przestrzeni garażowej budynku, dokładne wskazanie miejsca wymaga przygotowania projektu.

Nośność stropu: 4,0kN/m2 (400kg/m2).

Możliwość alkoholu w lokalu, obecnie budynkiem administruje jeszcze developer, który wystawi pisemną zgodę.

Dysponujemy pełną dokumentacją techniczną lokalu tj. rzut lokalu + plany wszystkich instalacji.

Warunki transakcji: Podana w ofercie cena jest ceną netto do której należy doliczyć podatek vat w wysokości 23% oraz czynsz administracyjny (tj. opłaty adm.-ekspl.) w wysokości 1 037, 96 zł. Prąd płatny przez najemcę na podstawie bezpośrednio podpisanej umowy przez najemcę z zakładem energetycznym. Raz w roku czynsz najmu waloryzowany o wskaźnik GUS, pierwsza waloryzacja po 12 miesiącach najmu. Powyższa cena jest ceną promocyjną i obowiązuje przez 2 lata (ze względu na to, że budynki nie są jeszcze w pełni zasiedlone i sąsiednie lokale nie po wynajmowane). Po 2 latach podwyżka czynszu do kwoty 6 500 zł. netto (min. 85 zł./m2). Kaucja: suma 3 miesięcznego czynszu najmu brutto); na pewno nie mniejsza, niż 2 miesiące. Zabezpieczenie 777 k.p.c. co do wydania (zwrotu lokalu) i co do zapłaty świadczeń finansowych wynikających z umowy najmu. Nie dotyczy to umów podpisywanych z dużymi firmami pod sklepy firmowe, franczyzodawcami ( dotyczy franczyzobiorców). Wakacje czynszowe: 3 miesiące tj. zwolnienie z opłat czynszu najmu za pierwsze 3 miesiące. Umowa na min. 3 lata. 2 lata do rozważenia, wówczas krótsze wakacje czynszowe tj. 2 miesiące. Optymalnie zawarcie umowy na okres 5 lat.








For rent, commercial premises located on the ground floor of a new building located right next to the Pruszków PKP station, i.e. the "Stacja Centrum" housing estate, literally 2 minutes" walk from the station. The premises are located in a large row of other commercial and service premises in a large new housing estate. Location with high pedestrian traffic, i.e. access to the PKP station, when it comes to pedestrian traffic, there are a lot of young people studying. The premises have two shop windows and 2 entrances, i.e. to the main street Waryńskiego and from the side of the housing estate. The third premises from the left, standing with your back to the building, right next to the ramp/sloping sidewalk leading from the sidewalk on Waryńskiego Street. Bus stops next to the building. Premises intended for commercial, service or catering activities.

The premises are in the shape of an open-space rectangle, high, i.e. 3.815 m. The premises are in developer"s condition, but with plasters already applied and walls painted white. Description of the building standard of the premises:

Floor: concrete floor to be finished by the tenant, damp-proofing on the floors in places designated for sanitary facilities to be done by the tenant himself;

Ceiling: Without plaster finish. The tenant is expected to install ventilation ducts under the ceiling;

Showcases: Aluminum window and door system, glazed with safety glass;

Entrance doors: One door from Waryńskiego Street + the other at the back of the premises from the housing estate side. Anti-burglary doors in class P2-WK1, glazed doors in aluminum frames in a color scheme consistent with the elevation. An advertising strip of the premises is planned above the shop window and the doors of the premises;

Electrical installation: Power supply of 25 kW. The assumed electrical power allows for the connection of an averagely equipped premises, including a small grocery store with ventilation and air conditioning; the connection of energy-intensive technologies (catering and similar), larger air conditioners and electric curtains should be preceded by an individual analysis. The premises are equipped with a typical electrical board, equipped with a main switch and overcurrent and differential protection for the lighting installation and plug sockets, installation of lighting outlets, installation of plug sockets, installation of power supply for advertising above the entrance, outlets for power supply of air curtains near the entrance door. Purchase and installation of an air curtain on the side of the tenant of the premises. The conversion protection of the premises with a connection capacity of 25kW is a selective overcurrent circuit breaker 50A.
Increasing the power to 31kW does not require any work.
Increasing the power in the range of 32-40kW requires replacing the converter fuse to 63A; the wire remains unchanged.
Increasing the power above 40kW requires an individual analysis and will involve replacing the measuring system from direct to semi-indirect and replacing the WLZ power cable;

Telecommunication installations: Telecommunications box to which RTV and IT signals are fed via 1xRG-6, 1xFTTH-2J, 2x UTP cat.5a cables.

Water and sewage systems: Water meters (in the premises) serving the premises with access provided through an inspection hole. Distribution of cold and hot water pipes in layers of screed to places designated for sanitary facilities. On sewage risers, a tee with a dz110 outlet under the floor and a dz50 outlet above it are planned. Possible installation of a grease separator in the premises (no grease separator is planned outside the premises);

CO Inst.: free-standing and wall-mounted steel panel radiators, individual heat meters in the premises; when selecting radiators, it was assumed that the air compensating for mechanical exhaust in quantities greater than 1W/h will be heated by an individual air heater installed by the tenant of the premises in accordance with the individual arrangement;

Ventilation system: independent wall intake for each premises located on the elevation and, as standard, two exhaust ducts led to the roof. The intake and exhaust ducts are tightly sealed in the space of the premises being serviced. It was assumed that it would be necessary to supply fresh air in the amount of approx. 10 m3/h/m2 (approx. 2 exchanges per hour). It is planned to install supply and exhaust air units with heat recovery. The installation and purchase of the device and distribution of air through the ducts - on the Landlord"s side. It is assumed that the tenants will connect an electric heater as a mandatory requirement. A reserve of electricity for the heater has been planned for the premises. Two exhaust ducts each with a capacity of 2 exchanges per hour, the ducts are not connected to the apartments, there are no fans installed. Fans or an air handling unit are installed on the user"s side. Gastronomy can be provided with an appropriate amount of air, the ducts are designed for 2 exchanges per hour, increasing the flow will generate too high a level of ha

Paweł Dąbrowski (nr.licencji: 9855)
Dąbrowski Nieruchomości Komercyjne
lokale użytkowe/budynki komercyjne (handlowo-usługowe, gastronomiczne)
Biuro: 00-132, Warszawa ul. Grzybowska 5a
Tel. 534 199 999
pawel.dabrowski@biuro-dnk.pl
www.biuro-dnk.pl

Pruszkowski, Pruszków, Ludwika Waryńskiego 5/7
Film

Kontakt