Na wynajem lokal użytkowy, w którym od 2001 roku jest prowadzona restauracja ,,Latisana" mająca wyrobioną renomę na Bemowie. Lokal nigdy wcześniej nie był wynajmowany, restauracja jest prowadzona przez właściciela lokalu, który się przeprowadza w inną część Polski, stąd przenosi swoje biznesy gastronomiczne do nowego miejsca zamieszkania. W lokalu może być kontynuowana działalność gastronomiczna lub może zostać wynajęty pod całkowicie inną działalność o charakterze handlowym lub usługowym. Lokal nadaje się pod delikatesy spożywcze czy działalność medyczną. Położony jest na deptaku, pasażu handlowym, w którym kolejno od lokalu znajdują się: Magiczna ,,Drink cafe", barber shop, totolotek, pizzeria ,,San Giovanni", salon kosmetyczny, sushi, jubiler, zakłady bukmacherskie, cytologia-gienkologia-połonictwo-rehabilitacja a od drugiej strony lokalu kolejno: bar wietnamski, klilnika stomatologii a vis a vis tj. po drugiej stronie deptaka/pasażu: piekarnia ,,Oskroba", biżuteria, drogeria ,,Nature House", galeria wypieków, kawiarnia ,,w pasażu". Zdjęcia i filmik robione z samego rana przed otwarciem restauracji, więc nie odzwierciedlające ruchu pieszego jaki jest w tej lokalizacji. Przy samym pasażu wysokie budynki (osiedle wybudowane w 2001 r.) a po za tymi budynkami duże osiedle wybudowane w latach 90-tych. 2 minuty na pieszo do przystanków autobusowych i tramwajowych na skrzyżowaniu ulic Powstańców Śląskich i Wrocławskiej, zaledwie 4 przystanki do II linii metra. Najbliższe centrum handlowe Bemowo przy ul. Powstańców Śląskich idzie ,,pod młotek" w to miejsce zostanie wybudowane osiedle mieszkaniowe, więc dla północnej części dzielnicy Bemowo ten pasaż handlowy będzie głównym centrum handlowo-usługowym a dla tego osiedla jest nim od ponad 20 lat. Rotacje przedsiębiorców prowadzących swoje biznesy w tym pasażu należą do rzadkości, obecnie nie widać, żadnego innego lokalu wystawionego do wynajmu. Możliwość dzierżawy terenu przed lokalem od spółdzielni mieszkaniowej administrującej budynkiem pod ogródek sezonowy dla gastronomii (obecnie jest użytkowany teren pod duży ogródek, który otwiera się w maju każdego roku). Ogródek duży na całej długości witryny, dotychczasowa cena 200 zł. miesięcznie w okresie użytkowania terenu, spółdzielnia jest w trakcie podejmowania uchwały dot. nowej ceny, na razie nie wiadomo jaka ona będzie. Możliwość podziału na 2 lokale, z tymże jednemu najemcy, który może otworzyć jeden lub 2 lokale w tym lokalu lub podnająć część lokalu. Umożliwiło by to np. otwarcie dwóch lokali gastronomicznych.
Lokal ma bardzo duże witryny na całą szerokość lokalu, w kształcie łuków co stwarza niepowtarzalny ,,klimat" lokalu. Wejście do lokalu od strony pasażu + drugie z tyłu od końca zaplecza od strony klatki schodowej. Świetny układ lokalu tj. ustawny prostokąt, w lokalu wyłącznie ściany działowe, więc układ pomieszczeń można dowolnie przebudować. W lokalu jest prowadzona ciężka gastronomia i lokal nadaje się do prowadzenia takiej działalności. Dostawy towaru odbywają się tylnym wejściem, gdzie z tyłu budynku od strony bazarku jest duży parking tj. uliczka dojazdowa na tył budynku. Jest to parking na którym mogą parkować klienci lokalu i klienci innych lokali znajdujących się w pasażu handlowym, miejsc parkingowych jest b. dużo.
Obecny układ pomieszczeń w lokalu: sala konsumpcyjna podzielona na 2 części, w pierwszej części 10 stolików na 30 miejsc siedzących a w drugiej części 7 stolików na 22 miejsca siedzące; 3 toalety dla klientów tj. męska, damska i dla niepełnosprawnych; bar; rozdzielnia kelnerska; aneks biurowy; aneks mycia naczyń kuchennych; kuchnia; zmywalnia naczyń stołowych; pomieszczenie urządzeń chłodniczych; toaleta dla pracowników; przygotowalnia wstępna; szatnia; przebieralnia; toaleta pracowników nr 2; komunikacja; magazyn produktów suchych; przygotowalnia wstępna; przechowywanie i sterylizacja; magazyn napojów i opakowań; pomieszczenie na sprzęt porządkowy; dostawa towarów; rozdzielnia elektryczna.
Układ budynku, w którym znajduje się lokal jest taki, że jest to wysunięta część budynku, gdzie nad lokalem nie ma mieszkań tylko jest dach. Zatem lokal może mieć dowolną właściwie ilość kanałów wentylacji, gdyż bezpośrednio nad lokalem jest dach, posiada 3 kanały wyrzutowe wentylacji, wyprowadzone ponad dach budynku, niezależne i niełączące się z innymi systemami wentylacji do obsługi kuchni, sali konsumpcyjnej i toalet. Nawiew zapewnia czerpnia ścienna. W lokalu znajdują się nast. urządzenia wentylacyjne: kanały blaszane, przewody spiro, centrala nawiewno-wyciągowa z odzyskiem ciepła, wentylatory kanałowe, elementy nawiewne i wyciągowe, okapy kuchenne. Wentylacja mechaniczna nawiewna tworzy centralny zespół nawiewny, doprowadzający powietrze do poszczególnych pomieszczeń restauracji. W chwili obecnej łączne maksymalne zapotrzebowanie powietrza świeżego dla restauracji wynosi ok. 9015 m3/h. Urządzeniem tłoczącym powietrze do sieci kanałów nawiewnych jest centrala nawiewno-wyciągowa, zlokalizowana w wentylatorni (maszynowni wentylacyjnej), znajdującej się na poziomie garażu pod lokalem. Centrala jest wyposażona w rekuperator ciepła, co pozwala na znaczne zmniejszenie jego zapotrzebowania. W centrali powietrze jest filtrowane i następnie ogrzewane przez nagrzewnicę wodną, a dla sali konsumpcyjnej dodatkowo schładzane. W centrali ciepło jest przekazywane od powietrza wywiewnego do powietrza świeżego na rekuperatorze krzyżowym.Centrala wentylacyjna wyposażona w układ regulacyjny, pozwalający na zmniejszenie ilości powietrza, jeżeli technologia będzie pracowała ze zmniejszoną wydajnością.. Zespół nawiewny doprowadza świeże powietrze do wentylacji ogólnej kompleksu kuchennego, zaplecza socjalnego i pomieszczeń pomocniczych. Łączna ilość powietrza wentylacyjnego wynosi ok. 4790 m2/h. Zespół współpracuje z zespołem wyciągowym, odbierając od niego ciepło. Powietrze nawiewane przez anemostaty nawiewne. Drugi zespół nawiewny (klimatyzacyjny) doprowadza świeże powietrze do pomieszczeń sali konsumpcyjnej i do bufetu. Zespół ten jest częścią wydzieloną z zespołu opisanego powyżej, wzbogaconą przez chłodnice freonowe, powierzchniowe.Zespół ten podzielono na 2 niezależne ciągi kanałowe, które obsługują obie części sali konsumpcyjnej. Łączna ilość schłodzonego powietrza wentylacyjnego wynosi ok. 4225 m3/h. Powietrze nawiewane do pomieszczeń przez anemostaty. Wentylacja mechaniczna wyciągowa składająca się z trzech zespołów wentylacji mechanicznej wywiewnej. Pierwszy zespół odprowadza powietrze zużyte z pomieszczeń sali konsumpcyjnej, bufetu, kuchni oraz zaplecza kuchennego. Łączna ilość powietrza wywiewanego wynosi ok. 6080 m3/h. Powietrze zużyte za pomocą układu kanałów, wyprowadzane ponad dach budynku, poprzez istniejący szacht murowany. Zespół drugi wywiewa powietrze z okapów (b. duży okap w kuchni) zlokalizowanych nad trzonem kuchennym oraz piecem konwekcyjnym. Powietrze wyciągane przez okapy wstępnie filtrowane na filtrach tłuszczowych. W kanale wykonane rewizje, służące do okresowego czyszczenia kanału wyciągowego. Łączna ilość powietrza ok. 2570 m3/h. Powietrze zużyte za pomocą układu kanałów wyprowadzane ponad dach budynku, poprzez istniejący szacht murowany. Wentylator wyciągowy usytuowany pod sufitem, w pomieszczeniu WC personelu. Praca tego zespołu jest niezależna od pracy innych zespołów wentylacyjnych co pozwala na minimalne wentylowanie kuchni, przy braku produkcji. Trzeci zespół wyciągowy realizuje wentylację wyciągową z pomieszczeń WC i WC damskiego oraz WC męskiego dla klientów.Zużyte powietrze wyprowadzane ponad dach budynku. Wentylator wyciągowy usytuowany pod sufitem. Kanały wentylacyjne w lokalu zaizolowane wełną mineralną.
W lokalu są przechowywane butle gazowe, możliwość gotowania na gazie.
Lokal klimatyzowany, jednostka zewnętrzna klimatyzacji zamontowana na ścianie nad witryną lokalu. Lokal posiada własne pomieszczenie wentylatorni i pomieszczenie separatora tłuszczu. Wentylacja mechaniczna nawiewno-wyciągowa, ze schłodzeniem powietrza nawiewnego w restauracji o b. dużej wydajności (brak ograniczeń w tym względzie). Agregat chłodniczy o mocy chłodniczej: 15,8 kW.
Instalacja elekryczna 3-fazowa o przydziale mocy elektrycznej 49 kW z możliwością zwiększenia; natomiast należy pamiętać, ze w lokalach użytkowych nie jest możliwe zwiększenie, aż do 150 kW, bar bistro (kuchni polskiej) wynajęliśmy i funkcjonuje w innej lokalizacji na 32 Kw, więc jeśli ktoś by chciał podzielić ten lokal i wynająć na 2 lokale gastronomiczne to potrzebował by zwiększyć przydział mocy np. do 65 kW co jest możliwe.
W lokalu jest koncesja A,B,C na alkohol, spółdzielnia nie zbiera podpisów mieszkańców (jest to pasaż handlowy), więc z ,,automatu" wydaje pisemne zgody na sprzedaż alkoholu w lokalach. Wyposażenie restauracji nie jest przedmiotem wynajmu, ale może (nie musi) być przedmiotem odsprzedaży na rzecz najemcy lokalu.
Dysponujemy pełną dokumentacją techniczną lokalu tj. rzutami, planami wentylacji, inst. wod.-kan. oraz projektami wykonawczymi instalacji wentylacji i klimatyzacji, inst. wod.-kan. i pomieszczenia separatora tłuszczu.
Czynsz najmu jest czynszem najmu netto. Do tego dochodzi podatek vat w wysokości 23% oraz czynsz administracyjny aktualizowany każdorazowo po odczycie liczników pomiarowych za zużycie wody i centralnego ogrzewania. Ciężka gastronomia zużywa dużo wody, więc łączna suma opłat adm.-ekspl. do spółdzielni wynosi 4 900 zł. brutto (w tą kwotę wliczone jest zużycie mediów oraz koszty zmienne za ogrzewanie wentylacji tj. pomieszczenia wentylatorni) + prąd (najemca zawiera na Siebie umowę o prąd z zakładem energetycznym) na podstawie wskazań licznika.
For rent commercial premises, where since 2001 the restaurant "Latisana" has been running, which has an established reputation in Bemowo. The premises have never been rented before, the restaurant is run by the owner of the premises, who is moving to another part of Poland, hence transferring his catering business to a new place of residence. The premises can continue catering activities or can be rented for a completely different commercial or service activity. The premises are suitable for a food deli or medical activity. It is located on a promenade, a shopping arcade, in which, in turn, from the premises there are: Magiczna "Drink cafe", barber shop, lottery lottery, pizzeria "San Giovanni", beauty salon, sushi, jeweler, bookmaker"s, cytology-gynecology-obstetrics-rehabilitation and from the other side of the premises, in turn: Vietnamese bar, dental clinic and vis a vis, i.e. on the other side of the promenade/arcade: bakery "Oskroba", jewellery, "Nature House" drugstore, baking gallery, "in the passage" cafe. Photos and video taken in the morning before the restaurant opened, so they do not reflect the pedestrian traffic in this location. Right next to the passage are tall buildings (an estate built in 2001) and behind these buildings a large estate built in the 1990s. 2 minutes on foot to the bus and tram stops at the intersection of Powstańców Śląskich and Wrocławska streets, just 4 stops to metro line II. The nearest shopping center is Bemowo at ul. Powstańców Śląskich is going "under the hammer" in this place a housing estate will be built, so for the northern part of the Bemowo district this shopping arcade will be the main shopping and service center and for this estate it has been for over 20 years. The turnover of entrepreneurs running their businesses in this arcade is rare, currently there is no other premises offered for rent. Possibility of leasing the area in front of the premises from the housing cooperative managing the building for a seasonal garden for gastronomy (currently the area is used for a large garden, which opens in May of each year). Large garden along the entire length of the window, the current price is PLN 200 per month during the period of use of the land, the cooperative is in the process of adopting a resolution regarding the new price, it is not known what it will be for now. Possibility of dividing into 2 premises, with one tenant who can open one or 2 premises in this premises or sublet part of the premises. This would allow, for example, opening two gastronomic premises.
The premises have very large windows along the entire width of the premises, in the shape of arches, which creates a unique "atmosphere" of the premises. Entrance to the premises from the passage side + second at the back from the end of the back from the staircase side. Great layout of the premises, i.e. a regular rectangle, in the premises only partition walls, so the layout of the rooms can be freely rebuilt. The premises run a heavy catering business and the premises are suitable for conducting such activities. Deliveries of goods take place through the back entrance, where at the back of the building from the bazaar side there is a large parking lot, i.e. an access street to the back of the building. This is a parking lot where customers of the premises and customers of other premises located in the shopping passage can park, there are very many parking spaces.
Current layout of the premises: dining room divided into 2 parts, in the first part 10 tables with 30 seats and in the second part 7 tables with 22 seats; 3 toilets for customers, i.e. men"s, women"s and for the disabled; bar; waiters" distribution area; office annex; kitchen utensil washing annex; kitchen; dishwashing area; refrigeration equipment room; employee toilet; pre-preparation room; cloakroom; changing room; employee toilet No. 2; communication; dry goods warehouse; pre-preparation room; storage and sterilisation; beverage and packaging warehouse; room for cleaning equipment; goods delivery; electrical distribution board.
The layout of the building in which the premises are located is such that it is a protruding part of the building, where there are no apartments above the premises, only a roof. Therefore, the premises can have virtually any number of ventilation channels, because there is a roof directly above the premises, it has 3 ventilation discharge channels, led out above the roof of the building, independent and not connected to other ventilation systems for serving the kitchen, dining room and toilets. The air supply is provided by a wall intake. The premises have the following ventilation devices: sheet metal ducts, spiro ducts, a supply and exhaust unit with heat recovery, duct fans, supply and exhaust elements, kitchen hoods. The mechanical supply ventilation creates a central supply unit, supplying air to individual rooms of the restaurant. At present, the total maximum demand for fresh air for the restaurant is approx. 9015 m3/h. The device that forces air into the supply duct network is the supply unit
Paweł Dąbrowski (nr.licencji: 9855)
Dąbrowski Nieruchomości Komercyjne
lokale użytkowe/budynki komercyjne (handlowo-usługowe, gastronomiczne)
Biuro: 00-132, Warszawa ul. Grzybowska 5a
Tel. 534 199 999
pawel.dabrowski@biuro-dnk.pl
www.biuro-dnk.pl