Lokal użytkowy gastronomiczny do wynajęcia (może też być na działalność handlowo-usługową) położony na prestiżowym osiedlu Żoliborz Artystyczny przy ul. Kaliny Jędrusik tj. prostopadła do ul. Powązkowskiej. Położony na parterze budynku mieszkalnego o charakterze apartamentowca, posiadający dużą witrynę i wejście z chodnika. Lokal znajduje się w odległości ok. 30 metrów od ul. Powązkowskiej, w ciągu innych lokali o charakterze handlowo-usługowych i gastronomicznych, sąsiadujący bezpośrednio z kawiarnio-lodziarnią. W lokalu obecnie jest prowadzona pizzeria stacjonarna (bez dowozów) nastawiona głównie na klientelę z osiedla.
Lokalizacja: przed lokalem umiarkowany ruch pieszy (witryny nie wychodzą na główną ulicę), osiedle nowych kilkuletnich apartamentowców, w okolicy również biura, obok za ścianą jest fryzjer dla psów z drugiej strony kawiarnio lodziarnia Kremówka, dalej depilacja laserowa od strony ul. Powązkowskiej jest przedszkole na rogu, paznokcie, grooming studio, meble na wymiar, pralnia, sushi bistro.
Jest to lokal gastronomiczny, tylko 2 lokale w tym budynku zostały zaprojektowane i wybudowane jako gastronomiczne, nadające się do prowadzenia zarówno małej jak i ciężkiej gastronomii.
Układ lokalu: sala konsumencka, kuchnia, szatnia, zmywalnia, WC męskie/damskie/dla niepełnosprawnych, WC personelu. W lokalu wyłącznie ściany działowe typu karton-gips z możliwością rozbiórki. Wysokość lokalu: 3,05 m. Lokal wyposażony kurtynę powietrzną znajdującą się nad wejściem do lokalu, gaśnicę.
Infrastruktura techniczna:
Instalacja wentylacji: mechaniczna wyciągowa, nawiewno-wywiewna, wyposażona w centralkę wentylacyjną; najemca zamontuje swój własny silnik wentylacji tj. wentylator kanałowy dostosowany do potrzeb działalności, która będzie miała być prowadzona w lokalu. Nawiew powietrza poprzez czerpnię ścienną powietrza a wyrzut (wywiew) poprzez niezależne kanały wentylacji tj. nie łączące się z innymi systemami wentylacji, wyprowadzone ponad dach budynku. Łącznie 3 kanały wentylacyjne: gastronomiczny do obsługi kuchni, do obsługi sali konsumpcyjnej oraz toaletowy. Przekroje kanałów wentylacyjnych oraz dane wydajności wentylacji tj. ilości wymian powietrza na dokumentacji technicznej, którą udostępnimy zainteresowanym tj. na rzucie wentylacji oraz na dokumencie ,,Pomiary wydajności oraz badania akustyczne układów wentylacyjnych". Wentylacja mechaniczna doprowadzona do pomieszczeń i rozprowadzona wewnątrz lokalu. Wyprowadzenie pionów wentylacyjnych/kanałów ponad dach, zgodnie z powyższym opisem. Lokal posiada w szachcie dodatkowy pion do potrzeb wyciągu kuchennego dla potrzeb ciężkiej gastronomii.
Instalacja klimatyzacji: miejsce na jednostkę zewnętrzną klimatyzacji w przestrzeni garażowej budynku pod lokalem. Przewody freonowe klimatyzacji wyprowadzone z lokalu i doprowadzone do jednostki zewnętrznej klimatyzacji, rozprowadzone wewnątrz lokalu do splitów.
Instalacja elektryczna: lokal posiada przydział mocy elektrycznej 60 kW, co znajduje potwierdzenie w dokumentacji technicznej lokalu. Obecnie moc umowna: 18 kW o zabezpieczeniu przedlicznikowym 32A. Instalacja w układzie 3 -fazowym tzw. ,,siła". Kabel zasilający WLZ doprowadzony do lokalu do tablicy elektrycznej.
Instalacja telefoniczna, internetowa i TV: doprowadzenie instalacji światłowodowej, telekomunikacyjnej i TV do skrzynki teletechnicznej znajdującej się w lokalu.
W lokalu jest sprzedawany alkohol. Nie trzeba zbierać podpisów mieszkańców przy wydaniu nowej zgody na sprzedaż alkoholu przez Administratora budynku. Administrator budynku podpisze zgodę na sprzedaż alkoholu najemcy ,,od ręki".
Możliwość ogródka sezonowego przed lokalem (obecnie pizzeria w sezonie wiosenno-letnim korzysta z ogródka), ogródek spory na całej szerokości witryny lokalu.
Plafony pod duże kasetony reklamowe najemcy w górnej części witryny, bezpłatne tj. wspólnota mieszkaniowa/Administrator budynku nie pobiera z tego tytułu opłat. Nie są pobierane, również opłaty z tytułu powieszonego agregatu jednostki zewnętrznej klimatyzacji w przestrzeni garażowej budynku.
Opcjonalnie możliwość dodatkowo wynajmu miejsca postojowego w garażu na kondygnacji minus 1 budynku oraz komórki lokatorskiej, usytuowanej, również w garażu. Obecnie pizzeria korzysta z komórki jako magazynku (nie można przechowywać żywności). Kwoty za powyższe do uzgodnienia.
Cena czynszu najmu jest jednocześnie kwotą netto i brutto tj. nie ma vatu (będzie wystawiana faktura Vat zwolniony albo rachunek - do ustalenia z zainteresowanym najmem lokalu). Do ceny czynszu najmu należy doliczyć czynsz administracyjny, obecnie w wysokości 1 235 99 zł. brutto. Stawka czynszu administracyjnego jest ustalana m.in. w oparciu o odczyty z liczników pomiarowych za zużycie wody ciepłej i zimnej oraz C.O. za poprzedni okres. Jeśli najemca lokalu będzie zużywał przy swojej działalności mniej wody, niż pizzeria obecnie to stawka czynszu adm. może ulec zmniejszeniu i odwrotnie, jeśli będzie zużywał więcej. Najemca będzie regulował ewentualne dopłaty za zużycie wody i C.O., zgodnie z odczytami rzeczywistego zużycia ww. mediów, w przypadku przekroczenia kwot z zaliczek uwzględnionych w czynszu adm. Dodatkowo płatny także prąd, zgodnie z zużyciem wskazania licznika elektrycznego.
Wakacje czynszowe - 1 miesiąc zwolnienia z zapłaty czynszu najmu na poczet przygotowania lokalu do działania. Czynsz administracyjny płatny od dnia wydania lokalu najemcy protokołem.
Kaucja - płatna przy zawieraniu umowy w wysokości odpowiadającej równowartości 3 miesięcznego czynszu najmu brutto + 3 miesięcznych czynszów administracyjnych. Wymagane zabezpieczenie 777 k.p.c. co do zabezpieczenia zwrotu (wydania) lokalu po zakończeniu najmu oraz co do zapłaty świadczeń finansowych wynikających z umowy najmu.
Nie ma odstępnego. Lokal do wynajęcia bez wyposażenia lub z wyposażeniem, wówczas opcjonalnie można odkupić wyposażenie lub jego część. Cennik wyposażenia w przygotowaniu.
Commercial restaurant space for rent (also suitable for retail and service operations) located in the prestigious Żoliborz Artystyczny estate on Kaliny Jędrusik Street, perpendicular to Powązkowska Street. Located on the ground floor of a residential apartment building, it features a large display window and a sidewalk entrance. The space is located approximately 30 meters from Powązkowska Street, within a row of other retail, service, and restaurant businesses, and is adjacent to a café and ice cream parlor. The space currently houses a brick-and-mortar pizzeria (no delivery service), catering primarily to the estate"s clientele. The space is currently unleased; the owner of the pizzeria also owns the space.
Location: moderate pedestrian traffic in front of the premises (windows don"t face the main street), a development of new, several-year-old apartment buildings, offices nearby, a dog groomer across the street, a Kremówka café and ice cream parlor, laser hair removal, and a kindergarten on the corner, nail salons, a grooming studio, custom-made furniture, a laundry, and a sushi bistro.
This is a catering facility, only 2 premises in this building were designed and built as catering facilities, suitable for both small and heavy catering.
The premises are laid out as follows: a dining room, kitchen, cloakroom, scullery, men"s/women"s/disabled toilets, and staff toilet. The premises feature only removable plasterboard partitions. The premises are 3.05 m high. The premises are equipped with an air curtain above the entrance and a fire extinguisher.
Technical infrastructure:
Ventilation system: mechanical exhaust, supply and exhaust, equipped with a ventilation motor, i.e., a duct fan (too large and ill-suited to the pizzeria"s requirements, requiring replacement) and a central ventilation unit. Air supply is provided through a wall air intake, and exhaust (exhaust) is provided through independent ventilation ducts, i.e., not connected to other ventilation systems, extending above the building"s roof. There are a total of three ventilation ducts: a catering duct for the kitchen, a dining room duct, and a restroom duct. Ventilation duct cross-sections and ventilation efficiency data, i.e., air exchange rates, are provided in the technical documentation, which we will make available to interested parties, i.e., the ventilation plan and the document "Performance Measurements and Acoustic Tests of Ventilation Systems." Mechanical ventilation is supplied to the rooms and distributed throughout the premises. Ventilation shafts/ducts are routed above the roof, as described above. The premises also has an additional shaft in the shaft for the kitchen exhaust system for heavy catering.
Air conditioning installation: space for the external air conditioning unit in the building"s garage space beneath the premises. Air conditioning freon lines run from the premises and connect to the external air conditioning unit, then distribute them inside the premises to the split units.
Electrical installation: The premises are allocated 60 kW of electrical power, as confirmed by the premises" technical documentation. Current contractual power: 18 kW with 32A pre-meter protection. The installation is a 3-phase, so-called "power" system. The power cable from the power line is run to the premises and connected to the electrical panel.
Telephone, internet and TV installation: connecting fibre optic, telecommunications and TV installations to the telecommunications box located in the premises.
Alcohol is sold on the premises. It is not necessary to collect residents" signatures when issuing a new alcohol sales permit by the building administrator. The building administrator will sign the permit for the sale of alcohol to the tenant immediately.
Possibility of a seasonal garden in front of the premises (currently the pizzeria uses the garden during the spring and summer season), a large garden across the entire width of the premises" window.
Ceiling lights for large tenant advertising panels at the top of the window are free of charge, meaning the housing community/building administrator does not charge for this. There are also no fees for hanging an external air conditioning unit in the building"s garage.
Optionally, a parking space in the garage on the building"s second floor and a storage unit, also located in the garage, are available for rent. The pizzeria is currently using the unit as a storage unit (food storage is not permitted). Prices for these are negotiable.
The rent price is both net and gross, i.e. VAT-free (a VAT-exempt invoice or bill will be issued - to be agreed with the tenant). Administrative fees, currently PLN 1,235.99 gross, should be added to the rent price. The administrative fees are determined, among other things, based on meter readings for hot and cold water and central heating consumption for the previous period. If the tenant
Paweł Dąbrowski (nr.licencji: 9855)
Dąbrowski Nieruchomości Komercyjne
lokale użytkowe/budynki komercyjne (handlowo-usługowe, gastronomiczne)
Biuro: 00-132, Warszawa ul. Grzybowska 5a
Tel. 534 199 999
pawel.dabrowski@biuro-dnk.pl
www.biuro-dnk.pl